Yakiniku på stekhäll
Snabb Yakiniku med sesam och gochujangmajonnäs
Ingredienser:
- 600 g rostas eller magert ox innanlår (fryst och lätt upptinad, lättare att skiva tunt då)
- 3/4 dl japansk soya
- 1 msk sesamolja
- 3-4 msk mirin
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 cm färsk ingefära, riven
- Neutral rapsolja till stekning
- Rostade sesamfrö och 2 skivade salladslökar till topping
Gochujangmajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 0,5 dl gräddfil eller tjock yoghurt
- 2 msk gochujangpasta (koreansk chilipasta)
- 1 tsk tomatpuré
Blanda ihop såsen och ställ svalt till servering.
Förslag på tillbehör:
- Hjärtsallad
- Jasminris
- Gochujangmajonnäs
- Kimchi
- Kokta vaxbönor eller brytbönor
- Limeklyftor
- Färsk koriander
Gör så här
- Skär köttet i så tunna skivor ni kan av det halvt upptinade köttet (som skav helt enkelt).
- Lägg köttet i en bunke och smaksätt med övriga ingredienser. Blanda runt och låt marinera under tiden ni tänder er stora stekhäll på altanen. Se till att stekhällen är ordentligt varm innan ni börjar.
- Ringla lite rapsolja på hällen och lägg på köttet. Stek hastigt ett par minuter så köttet får fin karamelliserad yta (detta går fort så var beredd att servera pannan på ett underlägg direkt på bordet).
- Toppa Yakinikun med sesamfrö och finskuren salladslök.
- Servera med ris, gochujangmajonnäs och valfria tillbehör.
TIPS: Använd locket
Underskatta inte locket när du lagar mat på stekhällen. Ett lock minskar tillagningstiden och hjälper till att behålla värmen. Men det öppnar också upp för andra typer av matlagning, som till exempel grytor som behöver småputtra längre. Vi har lock som passar till våra vanligaste stekpannor. Du hittar dem här: Länk