• Snabb leverans
  • Fri frakt över 699,-
Våfflor i gjutjärn
Recept med Hällmark

Våfflor i gjutjärn

Våfflor - vanliga, laktosfria, glutenfria eller veganska? 

Våfflor är förmodligen en av de bästa utomhusrätterna att göra eftersom det är enkelt, de flesta gillar det, du kan äta det som efterrätt eller som en matig måltid och du kan göra dem veganska, laktosfria och glutenfria! Våra ambassadörer @iskogochmark delar  bästa knepen för att få till våfflorna över öppen eld!  Anpassa dina våfflor efter tycke och smak.

 

Genom att tillsätta mer smör och ett eller två ägg mer än vad vi har i vanlig pannkakssmet så blir våfflorna lite fylligare. De bästa våfflorna är fluffiga på insidan med en krispig utsida. Socker i våffelsmeten karamelliserar och ger våfflorna en gyllenbrun färg. Smöret ger våfflorna en krispig utsida.

 

Vilken våffla föredrar du?

Vanlig, vegansk, glutenfri eller laktosfri? 

 


VANLIG

- Vetemjöl (vi gillar glutenfritt mjöl mer, även för de "vanliga" våfflorna. Smeten blir lättare att arbeta med tycker vi)

- Ägg

- Mjölk

- Smör

- Bakpulver (valfritt =för fluffiga våfflor)

- Socker (valfritt = för extra söta våfflor)

 


VEGANSK

- Byt ut äggen mot kikärtsspad (detta fungerar alldeles utmärkt!)

- Byt ut mjölken mot växtbaserad mjölk

- Skippa smöret och stek i kokosolja

 


LAKTOSFRI

- Byt ut mjölken mot växtbaserad mjölk

- Använd laktosfritt smör

 


GLUTENFRI

- Byt ut mjölet mot glutenfritt mjöl

 

Vi brukar ta med färdig smet i en flaska ut till skogen. Skakar den lite extra innan vi häller den i pannan. Vill du inte ha med dig extra smör eller olja att steka i ser du bara till att smeten är fullproppad med smör.

 

Vi gillar att steka våfflor i smör för den fantastiska smaken, men det bränns lättare, speciellt när man arbetar över eld så vi brukar använda en blandning av smör och kokosolja, eller bara kokosolja p.g.a. att den inte bränns lika lätt i pannan.

 

Det är viktigt att pannan är varm när du häller i smeten för att dina våfflor ska bli krispiga. Men det ska inte vara för hett... Detta kommer med övning.

 

När våfflorna är klara så är det bara att tillsätta bär/sirap/vispad grädde/frukt/glass. TIPS: ta med glass på termos för att hålla den kall i skogen.

Till mer matiga våfflor kan du servera med t.ex. svampstuvning eller stekt kyckling. Var kreativ och tillsätt färska eller torkade örter, grönsaker, ostar och kryddor.

https://www.hallmarkofsweden.se/pub_docs/files/Vafleristpejern/Hallmark-2-7-Vafflor-(1).jpg
https://www.hallmarkofsweden.se/pub_docs/files/Vafleristpejern/Hallmark-2-7-Vafflor-(6).jpg