• Snabb leverans
  • Fri frakt över 499,-
Rotfruktsmunk
Recept med Hällmark

Rotfruktsmunk

Rotfruktsmunk med trollkräm och knaperstekt trattkantarell


0,5 dl lantvete, 0,5 dl rustik lantvete, 1 tsk bakpulver (kan skippas), 1/2 tsk salt, 2 dl eko mjölk, 1 ägg, 2-3 potatisar eller annan rotfrukt som t.ex. morot / palsternacka, ca 4 dl rensade trattkantareller eller annan svamp, smör och olja till stekning.

Gör så här:
1. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i mjölken lite i taget. Tillsätt ägget och vispa smeten slät.
2. Skala potatis och riv på den fina sidan rakt ner i smeten.
3. Värm hällen och tillsätt oljan, klicka i en msk smör för att kolla hur varm oljan är.
4. Lägg i 1-2 dl av röran och platta ut den försiktigt, låt den steka tills den ser frasig ut i kanterna innan du vänder den.
5. Lyft försiktigt för att kolla om den är klar och lägg den åt sidan medans du steker trattkantarellerna i smör och olja på ganska hög värme tills dom är knapriga, krydda med salt.
6. Toppa rotfruktsmunken med trollkräm och de knaperstekta trattisarna.

Trollkräm 250 g lingon, 80 g socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 st äggvita

Gör så här:
Vispa äggvitan en stund tills den blivit som ett skum. Tillsätt socker, lite i taget och vispa hårt under tiden. Tillsätt nu lingonen och vispa tills dom går sönder och trollkrämen fått sin tydliga smak av lingon. Smaka ev. av med lite vaniljsocker eller vaniljpulver.